“De Bron kan in je leven actief worden en je kunt met de Bron samenwerken als je bereid bent het daarvoor vereiste innerlijke werk te verrichten”
John Milton. (Londen, 9 december 1608 – Chalfont St. Giles, 8 november 1674)
John Milton was een Brits dichter, het meest bekend vanwege zijn werk Paradise Lost (in blanke verzen). Hij geldt als één van de belangrijkste schrijvers uit de Engelse literatuurgeschiedenis. Hij was oorspronkelijk voorbestemd tot een loopbaan als priester, maar vanwege zijn onafhankelijke geest gaf hij "de voorkeur aan een onschuldig zwijgen boven het ambt gekocht en begonnen met onderdanigheid en meineed" ("prefer a blameless silence before the sacred office of speaking bought and begun with servitude and forswearing"). De protestantse individualist en idealist Milton kondigde in veel opzichten een nieuwe tijd aan, maar hij was ook een typische aanhanger van de revolutionaire opvattingen waaraan hij het grootste deel van zijn leven besteedde.
Miltons religieuze opvattingen, die gedeeltelijk tot uitdrukking kwamen in de al genoemde traktaten en in 'Civil Power in Ecclesiastical Causes en Considerations touching the Likeliest Means to Remove Hirelings out of the Church' (1659), komen vooral naar voren in zijn De doctrine Christiana. Het lang verloren gewaande manuscript hiervan werd pas in 1823 ontdekt.
Afwijkende opvattingen
Zijn gezichtspunt is volledig subjectief en individualistisch; zijn geloof was afgeleid van de Bijbel in plaats van de door mensen geschapen tradities. Daarom is het dan ook niet verwonderlijk dat Milton afwijkende opvattingen had over bijvoorbeeld de Heilige Drie-eenheid, het ontstaan van de wereld en meer praktische zaken als het huwelijk.
Zijn werk is niet zozeer een complete, wetenschappelijke analyse in de moderne zin des woords, als wel een uiteenzetting van een heldere en universele manier om de Bijbel te (leren) lezen.
Ook nu grote paradigmaverschuivingen
Zoals in de 17° eeuw kondigen ook deze tijden grote paradigmaverschuivingen aan. Op het vlak van spiritualiteit is onze collectieve gedachtewereld de laatste tientallen jaren sterk in beweging. Het Timotheus Project wil naar aanleiding van haar twintigjarig bestaan mee nadenken met tochtgenoten over die grote spirituele ommekeer in onze samenleving.
In het voorjaar starten we met onze co-creatieve Worldcafés rond gezondheidszorg (met Inge Vervotte), rond onderwijs, economie (met Bernard Lietaer) en later dit jaar politiek en ook spiritualiteit. (meer info in onze volgende uitgave van Timotheus Nieuws)
Wat voor Milton al duidelijk was in de 17° eeuw wordt in onze zoektocht ook alsmaar helderder. Voorbij de grenzen van religie en dogma wacht een ongekende Bron die zoals Sri Aurobindo het schreef aan de oorsprong van alle leven is en die we niet moeten zoeken aan de uiteinden van de kosmos, maar veel eerder in de diepte van onze eigen celstructuur en van de materie zelf.
Bron als hoeksteen
Die Bron blijft ons al 20 jaar fascineren en is steeds de hoeksteen van onze zoektocht geweest in de laatste 20 jaren. Mogen we je als tochtgenoten blijven ontmoeten op één van onze talrijke initiatieven om samen het ‘innerlijke werk’ te verrichten en zo elkaar aan te moedigen om niet te versagen in het verlangen naar die Bron?