1. Zet leuke dingen op de agenda
Wanneer mensen bewust één of meer leuke activiteiten in hun dag plannen - zoals tuinieren of een vriendenbezoek - hebben ze minder last van depressieve gevoelens dan wanneer er is de agenda weinig is gepland. Dat is gebleken uit een studie die vorig jaar is verschenen.
2. Verander het perspectief
Als mensen denken dat ze niet veel tijd hebben, zoeken ze volgens wetenschappelijk onderzoek eerder een rustgevende dan een opgewonden vorm van geluk. Indien mensen kalmte waarderen zoeken ze ook meer ontspannende activiteiten op.
3. Probeer het geluksgevoel niet te forceren
Wanneer men mensen oplegt zich die dag zo gelukkig mogelijk te voelen, eindigden de meesten het etmaal in een slechtere gemoedstoestand dan wanneer hen helemaal geen opdracht werd gegeven.
4. Stel de verwachtingen bij
Ook mensen die voor oudejaarsavond grootse plannen hadden gemaakt, bleken achteraf vaak minder tevreden over het gebeuren dan collega’s die weinig hadden voorzien.
5. Geniet ten volle van de leukste momenten
Fred Bryant, een psycholoog van de Loyola universiteit in Chicago, bewees in verschillende onderzoeken dat mensen die zich tenvolle kunnen onderdompelen in een leuke gebeurtenis ook gelukkiger door het leven gaan. Ook het ophalen van herinneringen aan leuke momenten helpt volgens Bryant gelukkiger te worden.