Nu zondag namiddag 8 september komen heel wat Timotheus gangers samen in De Kluizerij in Affligem om mee te trillen met het hart van de aarde. De startdag voor het nieuwe werkjaar en de derde 'Dag voor Transformatie'!
In dit kader geven we je wat inspiratie mee: 17 verrassende manieren om de planeet wat meer lief te hebben.
© getty
Als we onze Aarde een dienst willen doen moeten we duurzamer gaan leven. Knack publiceerde deze tips in het voorjaar voor een milieuvriendelijker bestaan.
1.Lok bijen en vlinders
Vlinders vangen is al lang niet meer van deze tijd. Tegenwoordig kun je het omgekeerde doen: bijen lokken door bijenhotelletjes te plaatsen. Dat zijn niet de korven van de imkers, maar houten buisjes voor solitair levende bijensoorten. Als u dan nog zorgt voor bloemen in de tuin, bewijst u niet alleen de natuur maar ook uzelf en uw huisgenoten een dienst. Want er is veel te ontdekken in een natuurlijke tuin.
2. Eet insecten
Het smaakt naar noten maar dan met poten: het is een leuze waar promotoren van insecten in de voeding graag mee uitpakken. In de wetenschap dat we elk jaar onbewust een halve kilo insecten binnenspelen, moet het gebruik van insecten in onze voeding mogelijk zijn. Insecten zijn veel duurzamer en efficiënter in productie dan andere vormen van vlees, en zijn niet minder voedzaam. Het is vooral een kwestie van wennen.
3. Natuurlijk schoon. Niet alleen mensen wassen zich met zeep, planten doen dat net zo goed. De meeste maken saponine aan, een stof die hen beschermt tegen bacteriën - en die net zoals zeep schuimt als je er je handen mee wast. Zeker het zeepkruid werkt ook reinigend aan de wastafel, en is minder schadelijk voor het milieu dan zijn chemische broertje. Van de fijngemalen wortels van deze plant kun je ook wasmiddel en shampoo maken. Gewoon honderd gram in een liter water koken en filteren.
4. Isoleer als een zebra. Waarom is een zebra zwart en wit? Omdat hij het zo niet te warm krijgt. Wit stoot de warmte af, zwart trekt ze aan. De afwisseling zorgt voor een verkoelend drukverschil en een isolerend effect. Architecten in Japan sparen heel wat energie en isolatiemateriaal uit door gebouwen zwart en wit te strepen. Wilt u toch liever een blauw huis, pak dan uw ongeïsoleerde spouwmuren en daken, en uw enkelglazige ramen aan. Geen enkele veilige investering levert in deze renteloze tijden zo veel op.
5. Vasten voor duurzaamheid. De ecologische voetafdruk van de voedingsindustrie is groter dan die van het verkeer. En waarom? Omdat we vandaag om tal van redenen aan het eten slaan, met honger als een van de laatste. Omdat het lekker is, omdat we er emotioneel behoefte aan hebben, omdat ons bord nog niet leeg is, omdat het nu eenmaal etenstijd is. Wat dat laatste betreft: voor ons zittende bureauleven volstaan twee maaltijden per dag. Voor al die andere redenen: doe je lichaam en het milieu een plezier en minder eens een maand.
6. Eet wat de pot schaft. Vliegtuigen zijn niet gemaakt om avocado's van Afrika naar Europa te voeren. Nochtans is dat de manier waarop ze, eetklaar, in hartje winter in onze supermarkt liggen. Inclusief enorme energiekosten. Doe zoals de nieuwe lichting topchefs en bereid wat tijdens dat seizoen te verkrijgen is, het liefst uit eigen streek. En dan hebben we het niet over de energieverslindende serres met aardbeien in december. Voedsel moet smaken, en dat doet zulk fout voedsel nu eenmaal veel minder.
7. Duurzaam is hip. Wegwerpartikelen missen identiteit. En zo wilt u als consument toch niet bekend staan? Gooi uw scheermesjes en plastic balpennen eruit, en schaf een echt scheermes en een vulpen aan. Groen en stijlvol. Doe hetzelfde met uw interieur. Tweedehandsmeubelen - we noemen ze tegenwoordig vintage - geven uw huis meer karakter dan een Zweedse zelfbouwdoos. En koopt u toch iets nieuws, zorg dan dat het van een kwaliteit is die niet na een jaar uit elkaar valt.
8. Koop een gereedschapskist. Bent u weleens stilletjes blij wanneer iets in uw huishouden stuk is, zodat u het nieuwste model kunt gaan kopen? We gooien graag dingen weg als er iets aan scheelt, ook al zijn ze nog perfect herstelbaar. Investeer in een gereedschapskist en een naaimachine. Heel wat zaken kunt u prima repareren. En mocht u twijfelen aan de juiste techniek, dan kunt u terecht op een van de vele Repair Cafés, waar handige jongens u bijstaan.
9. Koop een boom. Groen is hip, en dat is ook de bankenjongens niet ontgaan. Investeerders van allerlei grootte en pluimage kunnen vandaag intekenen op groene fondsen, aangeboden door zowat elke financiële instelling. Het probleem is vaak - verrassing! - de transparantie van zo'n fonds. De kleine lettertjes lezen is de boodschap. Zeker bij de duurzaamste van alle groene investeringen: bomen zelf. Met een zekere stamgroei per jaar, een waarschijnlijke prijsstijging voor hout en een duidelijk milieuvoordeel zijn plantages een mooie langetermijninvestering. Maar malafide aanbieders hebben er ook hier voor gezorgd dat het oppassen geblazen is.
10. Een natuurlijk aroma
Niets zo mottig als een huis dat vies riekt. Maar voordat u kunstmatige luchtverfrissers in huis haalt, kunt u hun natuurlijke tegenhangers eens uitproberen. Lavendelzakjes voor kasten, lucifers voor op het toilet, en enkele in water gekookte takjes rozemarijn of tijm verdrijven ook slechte geurtjes. In de koelkast en de kattenbak werkt natriumbicarbonaat erg goed, en een schaaltje met azijn en citrusvruchtschillen doet na enkele uren wonderen.
11. Outdoor koelkast.
En wat als u de koelkast nu eens in de tuin zou zetten? Figuurlijk natuurlijk. Dat is waar 'inkuilen' op neerkomt. Groenten en fruit levend begraven, zeg maar. Op die manier kunt u zelfgekweekte gewassen de hele winter door bewaren, en ze vers tevoorschijn halen in februari. Steek aardappelen, appelen en peren, kolen en wortelen (beide met hun wortels er nog aan) in een met stro bedekte put, dek ze ook met stro af en leg er een grote hoop koel, wit zand over. Zo leven ze nog verder, tot u ze nodig hebt
12. Sla aan het letsen. Weg met de euro! In steeds meer steden en gemeenten vind je plaatselijke munten - stropkes in Gent, handjes in Antwerpen en ketjes in Brussel - die gebruikt worden door letsers. Eigenlijk is LETS (Local Exchange and Trading System) een veredelde vorm van ruilhandel, die al sinds de jaren tachtig bestaat. Het systeem is eenvoudig: je schrijft je in bij een letsgroep in de buurt en met allerlei klusjes verdien je een bepaald 'bedrag'. Daarmee kun je zelf weer dingen 'kopen'. Het aanbod is enorm: van een kappersbeurt tot een warme maaltijd of het invullen van je belastingbrief. Check www.letsvlaanderen.be.
13. Swish je kleerkast. Dat ook fashionista's denken aan het milieu én hun portemonnee, bewijst de swishing-trend, ook bekend als fashion swapping. Onder het motto 'de één zijn miskoop is de ander zijn droomstuk' worden ongedragen kleren steeds vaker geruild op hippe bijeenkomsten. Uw kleren worden gekeurd (versleten of lelijke kledij is uit den boze) en krijgen punten. Met dat saldo kunt u kledij van anderen 'kopen'. De kleren die overblijven, gaan naar een goed doel. Check www.swishing.be.
14. Rommel bestaat niet. Oma deed het vijftig jaar geleden al: oude truien verwerken tot een muts of een teddybeer. Repurposing heet dat tegenwoordig. Op het internet vindt u talloze websites en blogs vol ideeën. Toegegeven, voor sommige dingen moet je wel érg handig zijn. Om van een oude koffer een sofa te maken, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook eenvoudige tips. Zo kan de trommel uit een oude wasmachine dienstdoen als vuurkorf. Een afgedankte koelkast (tafelmodel) wordt een tv-meubel: de rekjes binnenin zijn handig voor dvd's en afstandsbedieningen. O, en zet een 30-tal wc-rolletjes rechtop in een schoendoos en u hebt een opbergsysteem voor allerlei kabels.
15. Freecyclen is het nieuwe recyclen. Oude spullen naar het containerpark brengen is leuk, ze weggeven is nog leuker. U kunt natuurlijk uw vrienden en familie gelukkig maken, maar er bestaan ook freecycle-groepen. Daar schrijft u zich gratis in en dan kunt u - via een online community - dingen aanbieden en meteen kijken of er niets interessants voor uzelf in de aanbieding is. Via www.freecycle.org kunt u zich aansluiten bij een groep in uw buurt, net als 9 miljoen mensen wereldwijd.
16. Maak uw eigen tandpasta De beautygeheimen uit grootmoeders keuken zijn helemaal terug. Zo kunt u tandpasta maken met een mix van natriumbicarbonaat (zuiveringszout), enkele druppels pepermuntolie en eventueel wat kokosolie. Ook uw haar wassen kan met natriumbicarbonaat: gewoon mengen met wat water en het wordt vanzelf proper en glanzend. Voor een scrub mengt u olieH en grof zout, voor parfum gooit u goedkope wodka, etherische olie en water in de blender.
17. Groene guerrilla
Er is een stille oorlog aan de gang: guerrilla gardening. Hun missie? Steden groener maken. Hun wapens? Schoppen, gieters, potgrond en zaadbommen (een mix van klei, compost en inheemse zaden). Hun aanvalsterrein? Braakliggende stukken grond en lelijke rotondes. Hun vijand? Politie en gemeenteambtenaren. Meer info op de Facebookpagina van Guerrilla Gardening Belgium.