Hoopvol nieuws
Het eerste hoopvolle nieuws las ik dit weekend in De Morgen. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) vertelt er tussen al het slechte nieuws door: “Coronapatiënten blijven nu wel minder lang in het ziekenhuis dan tijdens de eerste golf, dat komt omdat artsen al beter weten hoe ze hen moeten behandelen. Het aantal overlijdens volgt minder snel dan voorheen. Daar hebben we wel winst geboekt. Als je op intensieve zorgen terechtkomt, heb je nog steeds evenveel kans om te sterven als in het voorjaar. Maar de kans dát je op IZ belandt is kleiner nu, omdat de behandeling beter is.”
Wat Geert vergeet te vermelden en wat we horen uit verschillende bronnen van mensen die in covid afdelingen werken is dat zieke mensen die in het ziekenhuis binnenkomen met veel mildere symptomen dan in het voorjaar opgenomen worden. Zou het kunnen dat het virus al volop aan het muteren is en zich aanpast aan de mens waardoor symptomen minder ernstig worden?
En er is nog goed nieuws. 'Hoe zorg je dat je zeker geen Corona krijgt?' Deze vraag valt jammer genoeg niet binnen onze eigen controle. Maar misschien hebben we wel veel meer in handen dan we denken. De kans dat we corona krijgen kunnen we echter wel kleiner maken en dat ligt wel binnen onze controle.
Dit is het verhaal van Eric. Hij is positief getest op corona. Natuurlijk ging hij in quarantaine, werden de sociale activiteiten in kaart gebracht en de ‘social distance’ aangescherpt. Een duidelijk verhaal, regels zijn regels maar één vraag blijft in dit verhaal hangen. Eric woont namelijk samen en zijn vriendin had helemaal niets opgepakt van het hele corona-verhaal. Hoe is dat mogelijk? Besmettingsrisico van honderd procent zou je zeggen, geen mondkapjes ’s nachts, gewoon lekker dicht naast elkaar slapen… En geen besmetting! Hoe logisch is dát? Het oppakken van een virus en vooral het ziek worden van een bijvoorbeeld coronavirus heeft alles en alléén te maken met de onderliggende gevoeligheid van degene die ziek wordt, die het oppakt. Niet met het virus dat rondwaard. Alleen je eigen weerstand is van belang bij welke virale infecties dan ook. Dit betekent dat de vriendin van Eric betere weerstand had dan haar partner.
Evenals bij griep, een verkoudheidsvirus, het Herpes virus en zélfs het HIV-virus en andere virussen doet dit fenomeen zich voor. Er moet een affiniteit zijn met het betreffende virus en jouw specifieke gevoeligheid. Zonder dat is er geen match! Dus nogmaals, het valt of staat met je eigen afweersysteem. Is de weerstand goed, dan ga je geen corona ontwikkelen, is je weerstand niet goed dan kun je het oppakken. Sommigen van ons zijn natuurlijk kwetsbaarder dan anderen door hun leeftijd, gewicht, onderliggende aandoeningen, erfelijke belasting maar wellicht onderschatten we toch ons eigen vermogen om onze eigen veerkracht aan te sterken.
Dagelijkse meditatie
Zorg voor jezelf!
We weten allemaal hoe belangrijk goede voeding is, voldoende slaap, beweging, vitamines met als uitschieters vitamine C en vitamine D, zink, weinig of geen alcohol zijn meteen aandachtspunten die we zelf in de hand hebben. Dr. David Dewulf vertelde op onze causerie vorige vrijdag dat hij, om zijn immuniteit te versterken, elke dag een koude douche neemt en regelmatig een infrarood sauna neemt.
Maar er is nog meer! We hebben ons de laatste jaren bij Timotheus erg verdiept in de mentale veerkracht. Onze immuniteit zakt significant als we leven in stress en angst, in eenzaamheid en isolatie. Mindfulness heeft over de hele wereld al uitgebreid onderzoek gedaan rond de weldaad van dagelijkse meditatie. De resultaten zijn verbluffend.
Daarom organiseert Timotheus sinds half maart iedere dag de mogelijkheid om samen te mediteren. Doe mee en schrijf je hier in
In een aflevering van het tv-programma De nieuwe wereld maken professor klinische psychologie Mattias Desmet en filosoof Ad Verbrugge samen een boeiende bespiegeling op de huidige crisis. Desmet wijst ons onrechtstreeks op de fenomenale kracht van onze verbeelding. Uit studies blijkt, vertelt hij, dat placebo-chirurgie vaak vergelijkbare effecten heeft als echte operaties. Hij verklaart het als volgt: ‘De placebo focust de aandacht op genezing. Daardoor smelt je lichaam zich bij wijze van spreken in die voorstelling en geneest het op de meest spectaculaire manieren.’ Link: https://youtu.be/YOLhF9fyjkk Een aan te raden webinar trouwens die een veel ruimer beeld geeft over corona.
Misschien moeten we met zijn allen op zoek naar een gemeenschappelijke verbeelding. Hoe zien wij onze toekomst? Wat willen wij voor onze kinderen? Het zou een opdracht moeten zijn voor elke burger in dit land: ‘Besteed dagelijks tien minuten aan de vraag: wat is voor jou een ideale maatschappij?’ En dat diezelfde burger zich dan mag laten inspireren door de wijze woorden van Einstein: ‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.’
In tegenstelling tot de eerste golf in maart is er nu gelukkig meer aandacht voor het emotioneel welzijn. Terecht. In mijn omgeving hoor ik elke dag getuigenissen van mensen die zich maanden na de uitbraak vermoeid, angstig, eenzaam of depressief voelen. Zij hebben de corona ziekte niet.
Geef jezelf wat je nodig hebt
Het zijn voor velen donkere dagen en wat heb je nodig in de duisternis?
Elke Van Bogaert, klinisch psycholoog schrijft er een hele mooie column over in de Knack deze week.
Ten eerste: licht. Wees elkaars licht in de duisternis. Dit kan heel letterlijk genomen worden. Maak een mooi kaarshoudertje voor de buurman, laat een kaars branden voor je raam. Bekijk het ook en vooral in de figuurlijke betekenis van het woord. Licht breng je door een vriendelijke glimlach en laat dat nu net moeilijker zichtbaar zijn achter een mondmasker. Vervang die glimlach, laat ons niet verdrinken in een verzuurde wereld. Knipoog, steek je hand op, zwaai, spreek, ... mogelijkheden genoeg. Licht geeft betekenis, laat anderen zien wat ze betekenen voor jou. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om eens door je foto's te bladeren die op je smartphone of PC staan en stuur die ene leuke, mooie of grappige foto die je hebt van iemand door naar die persoon. Die foto kan licht brengen in een donkere dag.
Ten tweede: lucht. Ook hier kan dit heel letterlijk: adem, doe ademhalingsoefeningen, beweeg in de buitenlucht. Belangrijker in het zorgen voor elkaar vind ik echter de figuurlijke betekenis van het woordje lucht. Geef elkaar lucht door mild te zijn. In een maatschappij waar nabijheid tijdelijk verboden wordt en samenhorigheid geprezen, gaan we elkaar ook niet verraden, maar ruimte geven. Ruimte voor iedereen om zichzelf te kunnen zijn. Aanvaard je eigen manier van omgaan met moeilijke situaties en ook die van je naaste buur of vriend, in plaats van te veroordelen. De ene wordt rustig van heavy metal, de andere net opgejaagd. Breng ook lucht in elkaars leven door humor. Schrijf de beste mop die je kent op een papiertje en drop het in iemand zijn brievenbus. Als je iets grappig meemaakt, deel het dan met elkaar. Maak een grappig filmpje en stuur dit rond, filmpjes kan je immers keer op keer herbekijken en geven ons telkens een fijn gevoel.
Ik vind het een erg mooie oproep van Elke Van Bogaert: "Draag zorg voor elkaar, en hou contact met elkaar, tover die glimlach op het gelaat van de ander en maak zo haar of zijn dag een beetje minder donker."
Lees hier de volledige column in Knack
Veerkracht opbouwen
Timotheus organiseert in de maand november een aantal Gatherings (regionale thema avonden) rond het thema ‘Veerkracht opbouwen in corona tijden’. Hoe leren we met corona leven? Hoe ga ik om met de veiligheidsregels? Hoe ga ik om met mijn eenzaamheid en het afgesloten zijn van de buitenwereld? Wat kan Corona betekenen in deze wereld in transitie? Welke inzichten ontdekken wanneer we het fenomeen schouwen vanuit een multi-dimensioneel perspectief?
Tijdens de gatherings in de verschillende regio’s in november bieden we nieuwe oefeningen aan die ons zullen helpen onze immuniteit te versterken en anders te leren omgaan met het virus. Het zijn krachtige oefeningen die ons helpen om op een veilige en creatieve manier met corona leren leven.
Detailinfo en inschrijven
HOPE in bange dagen
HOPE is een nieuwe methode van persoonlijke transformatie die eenvoudiger, zachtaardiger en zelfs effectiever is dan eerdere benaderingen. Gebaseerd op de grondbeginselen van het supra-mentale bewustzijn (de realiteit die het mentale overstijgt) en de psycho-energetische psychologie biedt HOPE een precieze en gemakkelijk toegankelijke praktijk die mensen heeft geholpen bij het transformeren van uitdagingen in hun leven, omgaan met emoties, relatieproblemen tot zelfs fysieke moeilijkheden en nog veel meer. De benadering is eenvoudig en makkelijk te leren, maar brengt vooral onmiddellijk verbluffende resultaten met zich mee.
Tijdens de voordracht van vrijdag 30 oktober vertellen we over de basisbeginselen van de Hope-methodiek en geven we je vooral tools mee om dit onmiddellijk toe te passen in je dagelijks leven. De voordracht is een ideale voorbereiding op de HOPE-intensive, die eerstdaags via zoom in Timotheus zal gegeven worden.
Het Hope project bestaat nu ongeveer 6 jaar. Meer dan 400 mensen hebben in Timotheus de HOPE ‘intensive’ gevolgd. Ondertussen zijn er al 33 HOPE-facilitators die de methode verder initiëren in een individuele sessie aan anderen. De HOPE-methodiek leert ons dat wanneer we onze linker en onze rechterhersenhelft mooi leren samenwerken we tot totaal nieuwe inzichten komen in relatie tot de uitdagingen en problemen in ons leven. De benadering is eenvoudig en makkelijk te leren maar brengt onmiddellijk verbluffende resultaten met zich mee.
In deze Coronatijden hebben we meer dan ooit tekens van HOPE nodig.
HOPE maakt gelukkig 30/10 - detailinfo en inschrijven
Na de voordrachtstarten we op maandag 9 november met een online HOPE-intensive. 5 weken lang leer je op maandag via zoom hoe je de eenvoudige HOPE-methodiek kan toepassen in je leven ook tijdens deze corona periode.
HOPE-intensive 9/11 - detailinfo en inschrijven
Allemaal initiatieven die ons helpen veerkracht op te bouwen om te kunnen uitkijken naar betere tijden en deze donkere dagen maximaal te investeren in het eigen groeiproces en draagkracht.
Een warme uitnodiging.
Philippe Vandevorst
27 oktober 2020