Durf jij je goede voornemens nog uitspreken dit jaar? Het is voor veel mensen een ritueel geworden waar ze niet echt meer in geloven. Als therapeute zag Alexcis Spencer Lopez vaak cliënten die mislukten in hun goede voornemens. Voor Quartz verzamelde ze daarom een aantal tips die kunnen helpen om het dit jaar beter te doen.
“We pakken onze goede voornemens helemaal verkeerd aan”, schrijft Lopez. “We pakken de symptomen aan in plaats van de oorzaken. Ongezonde gewoontes, zoals roken, te veel eten of te weinig sporten zijn meestal het gevolg van onderliggende emoties en motivaties (of het gebrek daaraan). Pas als we erkennen waardoor dat gedrag gedreven wordt, kunnen we een bewuste keuze maken om het aan te passen.”
Onderstaande drie tips kunnen daarbij helpen
- Oefen je emotionele bewustzijn
We staan zelden stil bij onze eigen gevoelens. Iedereen zou zichzelf af en toe de vraag moeten stellen: “Wat voel ik?” Als je dat lang niet gedaan hebt, zal je in het begin waarschijnlijk geen goed antwoord op die vraag kunnen geven, maar hoe vaker je oefent hoe meer je de eigen gevoelens zal leren herkennen.
Als het gaat om het aanpassen van fout of ongezond gedrag dan is het juiste moment om de eigen gevoelens te peilen het ogenblik net voor bijvoorbeeld een sigaret zou worden opgestoken of een zak chips zou worden opengetrokken. Voel je jezelf dan boos, gestresseerd of juist verveeld?
Als je het antwoord daarop weet, kan je proberen een gezondere manier te vinden om met deze emoties om te gaan. Het is pas als je jezelf bewust wordt van dit soort gevoelens dat je er op een gepaste manier mee kan leren omgaan.
- Geef jezelf af en toe een emotionele rustpauze
Negatieve emoties zoals stress, angst of verdriet kunnen erg vermoeiend zijn. Als je veel met dit soort gevoelens geconfronteerd wordt, doet het goed om af en toe bewust een rustpauze tegen in te bouwen. We hebben allemaal manieren waarop we onszelf even gelukkig kunnen voelen en tot rust komen.
Voor de ene is dat eens een avond flink op stap gaan, maar voor een ander kan eens lekker lang uitslapen de oplossing zijn. Maak een lijstje van dingen die jou kunnen doen herbronnen en plan deze activiteiten vervolgens minstens één keer per week in. Je zal merken dat je door het creëren van een betere balans tussen negatieve en positieve emoties tot veel meer in staat bent.
- Leer dankbaar te zijn
Onderzoek van de universiteit van Berkeley heeft aangetoond dat een regelmatig gevoel van dankbaarheid niet enkel emotionele maar ook fysieke en mentale voordelen oplevert. Als we ons ergens dankbaar over voelen, wordt de hypothalamus in het brein actiever.
Dat deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor de controle over essentiële lichaamsfuncties zoals het metabolisme, de slaap en de stressbestendigheid. Door jezelf vaker dankbaar op te stellen zal je ook betere relaties met anderen ontwikkelen.
Train jezelf dus in het herkennen van de dingen in het leven die je blij en gelukkig maken. Het zal zorgen voor een beter gevoel over jezelf en de mensen in je omgeving. En jezelf goed voelen is een belangrijke motivatie om goede en gezonde keuzes te maken in het gedrag dat je stelt. Zo wordt het dus heel wat eenvoudiger die goede voornemens dit jaar echt in de praktijk te brengen.