Op onze dagelijkse to-do-lijstjes staan altijd een aantal zaken die we zo lang mogelijk uitstellen: een afspraak met een lastige klant, een saaie administratieve taak of een grote opdracht waarvan we weten dat ze enorm veel tijd in beslag zal nemen… Gelukkig bestaan er een aantal technieken die het gemakkelijker maken om jezelf voor dit soort taken te motiveren.
Regeneratieve beloning
Regeneratief wil zeggen dat je een beloning kiest die ervoor zorgt dat je jezelf geestelijk en/of lichamelijk helemaal terug kunt opladen. Zo ben je klaar om vol energie verder te werken. Het beste moment om jezelf een dergelijke beloning te gunnen, kun je wellicht vinden tussen twee taken of halverwege één grote opdracht.
Enkele voorbeelden:
- 20 minuten mediteren in een rustige omgeving
- Even gaan joggen of wandelen
- Even telefoneren met een goede vriend of vriendin
Productieve beloning
Hopelijk zijn er ook bepaalde aspecten van het werk die je leukt vindt en die je als beloning kunt gebruiken. Dat zal voor iedereen anders zijn, maar denk bijvoorbeeld aan het maken van een overtuigende Powerpoint-presentatie, het afronden van een mooie verkoop of het trainen van een nieuwe collega… Laat deze aspecten van de job aanvoelen als een beloning voor de minder leuke aspecten.
Andere voorbeelden zijn:
- Een goed boek of artikel lezen waarmee je iets bijleert over je vak of sector
- Een goed restaurant uitkiezen voor een zakelijke afspraak
- Een nieuwe software leren gebruiken die je zal helpen het werk efficiënter te doen
Concurrerende beloning
Sommige taken zijn zo enorm saai dat je de beloning voor de uitvoering niet kunt uitstellen. Dan moet je jezelf dus kunnen belonen tijdens het uitvoeren van de taak zelf, vandaar een ‘concurrerende beloning’. Vooral bij taken die veel tijd in beslag nemen, maar waarop je jezelf niet echt moet concentreren, werkt deze beloning goed.
Enkele voorbeelden:
- Je werk doen vanuit een gezellige bar met wifi
- Naar muziek luisteren terwijl je werkt
- Samen met een collega op hetzelfde tijdstip dezelfde taak doen zodat je ondertussen ook wat kan bijpraten.
Cumulatieve beloning
Deze vorm van motivatie werkt het best voor de meest lastige taken of voor langdurige projecten. Maak een speciale rekening aan of zet simpelweg een spaarpot op het bureau. Bepaal nu hoeveel elk gewerkt uur of elke afgewerkte taak of tussentijds rapport zal opleveren en betaal dit bedrag jezelf uit.
Wanneer je merkt dat je op de opdrachtenlijst als eerste begint aan de taken die een beloning op de rekening opleveren, weet je dat het beloningssysteem goed werkt. Indien niet, moet de beloning misschien worden verhoogd.
Enkele voorbeelden:
- Een iTunes-rekening zodat je films of muziek kan kopen
- Aankoopbonnen voor je favoriete winkel
- Een Paypal-rekening waarop je kleine bedragen kan storten om online aankopen te kunnen kopen
- Een spaarpot die zal worden gebruikt om tickets voor concerten of films te kopen.