Waarom zijn er plots zoveel meer gevallen van burn-out? Zijn we alerter voor een bestaand fenomeen, of is er meer aan de hand en is de druk werkelijk toegenomen? De wereld waarin we leven, helpt niet echt om rustig te werken en reserves op te bouwen. In die zin zijn stress en burn-out een collectief gegeven. Er is de toenemende drang om te presteren. We willen altijd en overal bereikbaar zijn. We streven naar meer. En nog meer. Kortom: we creëerden een samenleving waar de druk enorm hoog ligt.
Druk, druk, druk!
Wie heeft het tegenwoordig niet druk? Onze wereld is onmerkbaar steeds verder versneld, en sleurt ons mee. Want als iedereen rondom jou meedoet, is het moeilijk om achter te blijven. Het kost tegenwoordig meer discipline om minder te werken, dan om harder te werken. Meer presteren is de weg van de minste weerstand, waarbij we tegemoetkomen aan een wereld die altijd meer vraagt.
Persoonlijke oorzaken van stress
Stress is natuurlijk ook een persoonlijk gegeven. De ene persoon reageert sterker op omgevingsinvloeden dan andere. Sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde invloeden dan anderen, waardoor zij sneller stress kunnen krijgen.
Herken je jezelf in de volgende risicoprofielen?
- De PERFECTIONIST wil alles tot in de puntjes in orde brengen.
- De PLEASER komt voortdurend tegemoet aan de verwachtingen van anderen.
- De ONZICHTBARE draagt zorg voor andere personen en zet zichzelf opzij.
- De MULTITASKER probeert alles tegelijk te doen en heeft moeite om geconcentreerd te blijven.
- De RUSTELOZE heeft een drang om altijd bezig te zijn en kan nauwelijks tot rust komen.
5 tips om stress en burn-out geen kans te geven.
- De ‘Perfectionist’ in jou mag ook eens lachen, lachen ook met zijn eigen onvolmaaktheden. Ik hoef dus niet meer volmaakt te zijn en kan best wat meer genieten van het leven.
- De ‘Pleaser’ mag het leuk vinden om zich rustig terug te trekken uit de wereld in plaats van altijd het gevoel te hebben om afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen. Telkens als je je afhankelijk voelt van ‘je verlangen om te pleasen’, zeg je tegen jezelf ‘stop’ – ik trek me nu rustig terug en geniet van wat is. En dit gun ik mezelf.
- De ‘Onzichtbare’ mag ook eens in het daglicht komen en gaan voor zijn dromen en zijn projecten.
- De ‘Multitasker’ blokkeert zijn automatische mailbox en Facebook en geniet om één ding tegelijk te doen.
- De ‘Rusteloze’ kiest iedere dag voor een moment meditatie waarvan hij ten volle van geniet als een moment – helemaal voor zichzelf!
Boeiend om lezen is het Enneagram-boek van Jan Akkermans dat je kunt bestellen via onze webshop. Daar vind je een typologie van negen cijfers – en ieder cijfer heeft er zijn favoriet stresspunt. Een boeiende eyeopener voor wie verder wil groeien!
En tot slot een doordenkertje
Harder roeien helpt niet als de boot
de verkeerde kant op vaart.
Kenichi Ohmae